Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan

Sänk din elförbrukning och elkostnad

Temperatur

 
Kostnaden för värme utgör en stor del av elkostnaden i ett hushålls ekonomi. Här finns pengar att spara genom att se över inomhustemperaturen och temperaturen i källare, garage och uthus.

Isolering

 
Täta dragiga fönster och dörrar och se över isoleringen. Det kan finnas pengar att spara på att tilläggsisolera fritidshus som används under vinterhalvåret.

 

Varmvatten

 
Kostnaden för att värma vatten utgör vanligtvis en stor del av elkostnaden. Undvik att diska under rinnande vatten, tvätta och diska inte heller med halvfulla maskiner. Genom att duscha istället för att bada minskar du också förbrukningen av varmvatten.

 

Matlagning

 
Använd inte för stor platta och förse kastruller med lock, det hjälper till att minska åtgången av el. Tänk på att köksfläkten drar ut varm luft och använd den bara när det är nödvändigt. Kontrollera temperaturen i kyl och frys.

 

Belysning

 
Gamla glödlampor kan bytas ut mot lågenergilampor.

 

Övrigt

 

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral.

Energimyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivningen. Där kan du också hitta telefonnumret till din kommuns energi- och klimatrådgivare.

På Energimyndighetens hemsida kan elkunden göra Energikalkylenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energi.

 

Tillbaka

 


Senast publicerad: 171018 | Powered by SiteSmart